برش لیزری صفحه پلکسی
۱۴۰۲-۰۹-۰۴نرم افزار های برش لیزری cnc
۱۴۰۲-۰۹-۲۷صنعت خودروسازی یکی از مهمترین و پرسودترین صنایع در هر کشوری است که از سالیان دور تا کنون پیشرفت ها و تغییرات بسیاری داشته است. خودرو های امروزی در کارخانه های خودروسازی برند های مطرح و شناخته شده، با استفاده از تکنولوژی های روز و فناوری های جدید با حداکثر کیفیت و سرعت تولید میشوند. یکی از این فناوری ها که کمک بسیاری به روند تولید خودرو در این کارخانجات کرده است، دستگاه برش لیزری میباشد. در ادامه بیشتر با کاربرد ها و نحوه استفاده از برش لیزری در صنعت خودروسازی آشنا خواهید شد.
آشنایی با دستگاه های برش لیزری
برای شناخت بهتر روش های استفاده از برش لیزری در صنعت خودروسازی بهتر است ابتدا نگاهی به خود این دستگاه ها داشته باشیم و با نحوه عملکرد آن ها آشنا شویم. دستگاه برش لیزری همانطور که از نام آن پیداست با استفاده از اشعه لیزر قوی و تاباندن آن بر روی ماده اولیه و بدون تماس با آن میتواند ماده را برش بزند و به شکل دلخواه درآورد.
دستگاه های برش لیزری مدل های مختلفی دارند که هر کدام از آن ها در جایگاه خاصی مورد استفاده قرار میگیرند. این دستگاه ها برش ها و محل تابش اشعه لیزر را بر اساس طرح گرافیکی و کامپیوتری که به آن ها داده میشود پیش میبرند و کاملا برش های دقیق و تمیزی ایجاد میکنند.
با استفاده از یک دستگاه برش لیزری میتوانید متریال های متنوعی نظیر فلز، انواع پلاستیک و پلیمر، چوب، چرم و پارچه، سنگ و بسیاری مواد دیگر را برش زده و شکل دهید. البته توجه داشته باشید که در این میان مواد نامناسب و ممنوعه برای برش لیزری نیز وجود دارند که باید از برش آن ها با اشعه لیزر اجتناب نمود.
علاوه بر برش مواد و شکل دهی آن ها، با استفاده از این اشعه و دستگاه، میتوان روی وسایل و قطعات تولید شده حکاکی نیز انجام داد و طرح هایی را روی آن ها به وجود آورد. به این ترتیب این دستگاه میتواند چند کار مختلف را برای شما انجام دهد و سرعت و دقت تولید محصولاتی مانند خودرو را بالا ببرد. غیر از صنعت خودروسازی، بخش های دیگری مانند صنعت ساختمان، لوازم خانگی، تبلیغات و غیره نیز از این دستگاه بهره میبرند.
نحوه استفاده از برش لیزری در صنعت خودروسازی
برش لیزری در صنعت خودروسازی امروزه استفاده های فراوانی دارد و در بخش های مختلفی از مراحل ساخت یک خودرو مورد استفاده قرار میگیرد. یک ماشین از تعداد بسیار زیادی قطعه و سیستم مختلف با متریال و جنس های متفاوت ساخته میشود که اغلب آن ها قابلیت برش خوردن و شکل گرفتن با برش لیزری را دارند.
به عنوان مثال بدنه فلزی خودرو، بخش هایی که از جنس کربن هستند و یا انواع بخش های پلاستیکی و پلیمری مانند داشبورد و بسیاری بخش های دیگر مانند ایربگ ها هم میتوانند به کمک دستگاه برش لیزری ساخته شوند.
در گذشته برای ساخت بخش هایی مانند بدنه های فلزی خودرو ها که قطعات بزرگی محسوب میشوند، از انواع قالب استفاده میشد و فلز به صورت مذاب داخل قالب ریخته شده و شکل میگرفت. این روش زحمت و سختی زیاد، هزینه بیشتر، زمان زیاد، و نیروی انسانی بیشتری نیاز داشت و با وجود همه این موارد نتیجه چندان هم مطلوب نبود و نیاز به کار بیشتری وجود داشت تا یک بدنه با کیفیت و دقیق تولید شود.
امروزه با کمک دستگاه های برش لیزری در صنعت خودروسازی، بدنه های فلزی خودرو ها با هر ابعاد و شکلی، با سرعت و کیفیت بالا به کمک اشعه لیزر برش خورده و در حداقل زمان به شکل مورد نظر درمیآیند. بدنه های تولید شده با این روش کاملا مطابق با طراحی های انجام شده و دارای گوشه های تمیز و کاملا صاف هستند.
استفاده از برش لیزری در صنعت خودروسازی باعث افزایش سرعت تولید، کاهش هزینه های تولید، زیبایی و ظرافت بیشتر در قطعات خودرو ها و افزایش کیفیت آن ها شده است. با استفاده از یک نوع دستگاه میتوان از بدنه های بزرگ گرفته تا قطعات بسیار کوچک داخلی موتور خودرو و تزئینات داخل کابین ماشین را تولید کرد.
کاربرد های برش لیزری در صنعت خودروسازی
برش لیزری در صنعت خودروسازی میتواند کاربرد های متنوعی داشته باشد. به جز موادی که برای برش لیزری مناسب نیستند و توان تحمل حرارت اشعه لیزر را ندارند، باقی مواد را میتوان به هر شکل و ابعادی برش زد یا روی آن ها حکاکی نمود. برخی از مهمترین و رایجترین کاربرد های برش لیزری در صنعت خودروسازی عبارتند از:
- ساخت بدنه خودرو
- ساخت دکمه ها و دستگیره ها
- برش آینه و شیشه ها
- ساخت ایربگ
- ساخت داشبورد و دیگر تزئینات داخل کابین
- ساخت قطعات فلزی کوچک و بزرگ داخل موتور و سیستم های دیگر خودرو
- برش چرم روکش صندلی ها و کفپوش
- برش و شکل دهی لوگو برند خودرو روی فرمان یا روی بدنه
- ساخت گلگیر و شاسی
- و غیره
به طور خلاصه اغلب بخش های یک خودرو را میتوان با استفاده از برش لیزری تولید و در نهایت سرهم نمود تا محصول نهایی شکل بگیرد. البته توجه داشته باشید که کار با یک دستگاه برش لیزری نیاز به مهارت و تخصص دارد. برای طراحی شکل مورد نظر به صورت سه بعدی و کامپیوتری نیاز به یک طراح ماهر خواهید داشت.
همچنین برای تنظیم شدت و نوع اشعه لیزر مناسب برای هر ماده و ضخامت آن و به طور کلی کار با دستگاه لازم است از یک تکنسین متخصص کمک بگیرید تا طرح ها به طور دقیق پیاده سازی شوند و مشکلی برای مواد اولیه که ممکن است قیمت بالایی داشته باشند به وجود نیاید.
مزایای استفاده از برش لیزری در صنعت خودروسازی
استفاده از برش لیزری در صنعت خودروسازی تا کنون مزایای بسیاری برای خودروسازان در سراسر دنیا داشته است و به همین علت روز به روز استفاده از این دستگاه در کارخانجات بیشتر شده و قطعات جدیدتری با این تکنولوژی تولید میشوند. برخی از این مزایا به شرح زیر است.
- افزایش سرعت تولید و کاهش زمان تحویل خودرو ها
- کاهش هزینه های تولید
- مقرون به صرفه بودن نگهداری دستگاه برش لیزری و تعمیرات آن
- کاهش نیاز به نیروی انسانی و صرف انرژی زیاد
- کاهش مصرف انرژی در بخش های مختلف
- شکل دهی بهتر و رسیدن به فرم دلخواه در قطعاتی مانند بدنه ماشین
- افزایش ظرافت و زیبایی قطعات با برش های دقیق
- بالا بردن کیفیت قطعات در خودرو های برند های مطرح و لوکس
- امکان تولید طیف گستردهای از قطعات با متریال متفاوت با یک دستگاه
- امکان برش و شکل دهی پیچیدهترین طرح ها
- ساخت قطعات خیلی کوچک یا خیلی بزرگ
- آسیب نزدن به مواد اولیه و کاهش ضایعات صنعت خودروسازی (به علت عدم تماس دستگاه با ماده)
- امکان کار با ضخامت های مختلف از یک ماده با تغییر تنظیمات دستگاه
- و غیره
مزایای استفاده از برش لیزری در صنعت خودروسازی به موارد بالا محدود نمیشود و ممکن است بتوانید مزایای بیشتری از زبان صاحبان این کارخانجات نیز بشنوید. این روش در مقایسه با روش های سنتی برای برش و شکل دهی مواد سخت مانند فلزات یا پلاستیک بسیار سریعتر، با کیفیتتر و کم هزینهتر خواهد بود.
نتیجه گیری
صنعت خودروسازی یکی از صنایع پیشتاز و مهمی است که به استفاده از دستگاه های برش لیزری برای تولید محصولات خود روی آورده و این استفاده روز به روز افزایش مییابد. استفاده از برش لیزری در صنعت خودروسازی باعث کاهش هزینه ها و زمان تولید و بالا بردن کیفیت محصولات نهایی شده است. در واقع برش و ساخت قطعات با این روش یکی از عوامل موثر در زیبایی ظاهری بیشتر و همچنین کیفیت بالاتر قطعات داخلی در خودرو های جدید است.
سوالات متداول
1-دستگاه برش لیزری چطور مواد را برش میزند؟
در مرحله اول طراحی انجام شده در فضای برنامه های گرافیکی کامپیوتری به دستگاه برش لیزری داده میشود. سپس تنظیمات شدت و نوع اشعه تابشی دستگاه بر اساس نوع و ضخامت ماده توسط متخصص تعیین میگردد و ماده اولیه در جای مخصوص خود قرار میگیرد. هر دستگاه برش لیزری دارای یک بازوی متحرک است که از آن اشعه لیزر ساطع میشود. این اشعه لیزر بدون تماس بازوی متحرک با ماده، به سطح آن برخورد کرده و باعث بالا رفتن حرارت و داغی در نقطهای بسیار کوچک میشود. همین داغی در نهایت باعث جدا شدن آن بخش از ماده از بخش کناری خود خواهد شد. این بازو با حرکت در جهت خطوط طرح داده شده به دستگاه، ماده را به همان شکل برش میزند.
2-آیا میتوان هر مادهای را با دستگاه برش لیزری، برش زد؟
خیر، با اینکه طیف موادی که میتوان با استفاده از این دستگاه برش زد بسیار گسترده است و دسته بندی های مختلفی را شامل میشود، با این حال موادی و متریالی نیز وجود دارند که امکان برش خوردن و شکل دهی با اشعه لیزر را ندارند. علت این موضوع، عدم توان این مواد برای تحمل داغی و حرارت اشعه لیزر است. این مواد در اثر این حرارت از همان نقطه شروع به ذوب شدن و تغییر ماهیت میکنند و ممکن است گاز های سمی یا مواد خورنده تولید نموده و به افراد حاضر در محیط یا به خود دستگاه آسیب بزنند. پیش از استفاده از مواد جدید بر روی این دستگاه ها، از ایمن بودن آن ها مطمئن شوید.
3-آیا استفاده از دستگاه برش لیزری امکان بروز خطرات ایمنی دارد؟
خطرات ایمنی از موارد اجتناب ناپذیر در اغلب کارخانجات و صنایع هستند و با استفاده از هر نوع دستگاهی ممکن است رخ دهند. دستگاه های برش لیزری از لحاظ روش کار بسیار کم خطر هستند و در صورتی که خطای انسانی رخ ندهد مشکل جدی ایجاد نخواهند کرد. از جمله این خطا های انسانی میتوان به نزدیک شدن به اشعه لیزر در حال کار یا بردن دست زیر اشعه و یا قرار دادن مواد نامناسب و ممنوعه زیر اشعه و حرارت دیدن این مواد، اشاره نمود.